להתחברות

ייצוג מגזרי | מקורות

איזון בסיקור התקשורתי בארץ

63% מהציבור הישראלי בטוחים כי התקשורת נוטה שמאלה בסיקור נושאים מדיניים, כך עולה ממחקר חדש שערכה חברת "יפעת מחקרי מדיה" לקראת כנס אילת לעיתונות, שיתקיים בשבוע הבא. כחלק מהמחקר נסקרו 1,200 ידיעות, טורי דעה, ראיונות וכתבות בכלי התקשורת המרכזיים בישראל כדי לבדוק את הפערים בין סיקור התקשורת ודעת הקהל הרווחת בשלוש סוגיות: המדינית — בשאלת החתירה להסדר עם הפלסטינים; הסוגיה האזרחית — באשר לעצמאות בית המשפט העליון; והסוגיה הכלכלית — ביחס למידת המעורבות הממשלתית בכלכלה ובמשק.

בנוסף בדק המחקר את תפישת התקשורת בעיני הציבור בשלוש סוגיות אלו. לשם כך נערך סקר על ידי "מכון מידע שיווקי" שכלל 500 נשאלים המייצגים את האוכלוסייה הבוגרת דוברת העברית בישראל (טעות הדגימה לכל שאלה בנפרד: 4.5%).

מהמחקר עולה כי בניגוד לדעת הקהל, בפועל 39% מהסיקור התקשורתי של סוגיות מדיניות הינו מאוזן, ללא תמיכה מובהקת באחד מצדדי המפה הפוליטית, זאת לעומת 35% מהסיקור שנוטה לתמוך בהסדר מדיני ו–26% מהסיקור שממנו עולה התנגדות להסדר עם הפלסטינים.

המחקר מעלה גם כי עמדות הציבור בסוגיות מדיניות אכן משתקפות בסיקור התקשורתי: 47% מהציבור מתנגד להסדר, בעוד 42% מהציבור תומך בפתרון מדיני. כלומר, התקשורת הישראלית מייצגת באופן נאמן את דעות הציבור.


סקר "מכון מידע שיווקי" (תוצאותיו מופיעות גם בגוף הידיעה)



את  ניתוח האייטמים התקשורתיים מיקמו החוקרים על המפה הפוליטית בהתאם לביטויים שעלו מהם. כך למשל, ביטויים דוגמת "א ן פרטנר" או כאלו שקבעו כי הצד הפלסטיני מעודד הסתה קבועה — סומנו כאייטמים ימניים. לעומת זאת, ידיעות או כתבות שכללו מסרים המעודדים קידום של משא ומתן או חתירה לעבר שתי מדינות — סומנו כשמאליות.

ניתוח השיח התקשורתי נערך על ידי דגימה מייצגת של כתבות בכל נושאי המחקר בחודשים ינואר עד ספטמבר השנה, בששת העיתונים היומיים הארציים — "הארץ", "ידיעות אחרונות", "מעריב", "ישראל היום" "כלכליסט" ו"גלובס", האתרים "וואלה" ו–"Ynet", ערוצי הטלוויזיה 2,10 ו–1 ותחנות הרדיו גל"צ ורשת ב'. בכל אייטם נבחנה העמדה המוצגת ביחס לסוגיה תוך התחשבות במיקומו במדיה, בגודלו ובחשיבות הנושא בתוכו.

שחר גור מנהל "יפעת מחקרי מדיה" ומי שערך את המחקר מסביר כי דעתו המוטה של הציבור, שקובעת כי התקשורת שמאלנית, מושפעת היטב מהצהרות של ראש הממשלה בנימין נתניהו ואנשיו, שחזרו ואמרו לציבור שהתקשורת עוינת את הימין. "הפוליטיקאים משחקים על הטיקט הזה" אומר גור, "זה בלט מאוד בקמפיין הבחירות האחרון של נתניהו. מיצוב התקשורת כשמאלנית — פשוט עובד למרות שהתפישה הזו כל כך רחוקה מהמציאות".

"אין הפנמה של מפת התקשורת החדשה", מוסיף גור. "הציבור יודע ש'ישראל היום' מחובר לביבי אבל מסיבה מעניינת, הוא לא תופש את העיתון הזה כ'תקשורת'. מבחינתו, כשהוא נשאל על התקשורת, הוא רואה דמויות כמו אמנון אברמוביץ' ופחות את אראל סגל ודן מרגלית. עדיין, ההתייחסות לתקשורת היא סביב מדורת השבט של ערוץ 2 ו'ידיעות אחרונות'".

[איתי שטרן מתוך "הארץ" 09.11.2015]
לקריאה באתר "הארץ">

Avatar

איזון בסיקור התקשורתי בארץ

מחקר "יפעת" באתר "הארץ"

Avatar

הנוכחים והנעדרים

מחקר הרשות השניה בשאלת הייצוג המגזרי